sobota, 5 grudnia 2015

34 ______ Porady piekarniczo-cukiernicze część 1
---------------------------------------------
- Jeśli do ciasta chcesz dodać owoce z mrożonki, wsyp je bez rozmrażania, dzięki temu pozostaną jędrne.
- Orzechy laskowe łatwiej obierzesz ze skórki, gdy wcześniej wstawisz je na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
- Drożdże dłużej będą świeże, gdy włożymy je do woreczka foliowego i umieścimy w torebce z mąką. Nie stracą smaku ani świeżości.
- Do ciasta do którego nie dodajemy drożdży warto wlać odrobinę octu, a będzie bardziej chrupkie.
- Przed ugniataniem ciasta drożdżowego lub kruchego posmaruj dłonie olejem, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do rąk.
- Lekko podeschnięte ciasto drożdżowe znów będzie smaczne, jeśli posmarujesz je z wierzchu mlekiem i wstawisz na krótko do rozgrzanego piekarnika.
- Jeśli robisz kruche ciasto z owocami, przed ich położeniem posyp ciasto torebką budyniu waniliowego, dzięki temu placek nie nasiąknie sokiem z owoców.
- Do polewy do ciasta warto dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dzięki temu polewa będzie miała idealną konsystencję
- Biszkopty i rolady biszkoptowe będą pulchniejsze i wilgotniejsze, gdy pod koniec mieszania ciasta dodasz do niego 3-4 łyżki soku z cytryny lub łyżkę octu i 2 łyżki oleju.
- Biszkopt i chleb dłużej pozostanie świeży, jesli będziesz go przechowywać razem z jabłkiem.
- Szarlotka zyska wyjątkowy smak, jeśli do uprażonych jabłek dodasz galaretkę agrestową
- Sernik będzie wyjątkowo lekki i puszysty, jeśli do jego wypieku użyjesz cukru żelującego zamiast zwykłego
- Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy, jeśli: przed ułożeniem owoców posmarujemy powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprószymy mąką lub przed ułożeniem owoców posypiemy powierzchnię ciasta płatkami ryżowymi.
- Jeśli posypiesz odrobinę soli na blachę do pieczenie, to ciasto nie przypali się od spodu.
- Polewa lukrowa nie będzie kruszyć się przy krojeniu ciasta, jeśli do lukru dodasz łyżkę oleju lub stopionego masła
- Gdy ucieramy żółtka z cukrem, warto dodać 2 łyżki wrzątku. Cukier szybciej się rozpuści i powstanie puszysty krem
- Jeśli biszkopt przyklei się do formy i trudno go wyjąć, pozostaw blachę na kilka minut na mokrej ściereczce, potem bez trudu wyjmiesz ciasto
- Polewa czekoladowa będzie lśnić, jeśli dodasz do niej żółtko jajka
- Zanim natłuszczoną formę napełnisz ciastem włóż ją na chwilę do lodówki, dzięki temu łatwiej wyjmiesz upieczone ciasto
- Aby biszkopt był puszysty pod koniec mieszania dodaj do ciasta łyżkę octu
- Ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość, jeśli część mleka zastąpisz maślanką.
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz