sobota, 5 grudnia 2015

33 ______ Jak długo piec ciasta i w jakiej temperaturze?
--------------------------------------------------------
CIASTO Temperatura pieczenia [°C] Czas piecz.
..................................................................................................................... kruche 180-200 / 20-30 min.
półkruche 180-220 / 20-30
piaskowe 160-200 / 30-45
francuskie 250 / 15-30
półfrancuskie 250 / 15-30
biszkoptowe 160-180 / 15-30
rolady biszkopt. 160-180 / 15-20
piernik 150-160 / 45-60
drożdżowe 160-180 / 15-50
/zależnie od wielkości/
•Podczas pieczenia ciast nie należy otwierać piekarnika. Lepiej tego unikać, zwłaszcza na początku, ponieważ ciasto może opaść.
•Jeżeli się zdarzy, że ciasto podczas pieczenia zrumieni się zbyt mocno, wówczas można je przykryć folią aluminiową ewentualnie papierem do pieczenia.
•Ciasto ma nikłe szanse na przypalenie się, jeżeli pod blachę wsypie się trochę soli.
•Przy pieczeniu ciast francuskich i kruchych nie natłuszczamy form, a jedynie opruszamy je mąką.
•Ciasto na kruchy placek z owocami po ułożeniu na blaszkę powinno się posmarować ubitym białkiem i lekko posypać mąką. Ułożyć wówczas na nim owoce. Placek będzie kruchy, a wyciekający sok nie spowoduje zakalca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz