31 ______ Praktyczne porady w kuchni część 4
-----------------------------------------------
-----------------------------------------------
- Do ciasta na pierogi dodaj trochę oliwy lub oleju, ciasto będzie miękkie i elastyczne
- Jeśli chcesz by galaretka z nóżek była klarowna, gotuj ją bez przykrycia na bardzo małym ogniu
- Pieczarki uzyskają ładny kolor, jeśli wcześniej skropimy je sokiem z cytryny
- Zapach gotowanej kapusty można złagodzić dodając do gotowania kilka skórek chleba,
- Aby mielone mięso było bardziej pulchne, do masy mięsnej można dodać kilka łyżek gazowanej wody mineralnej
- Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody
- Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa
utartego surowego ziemniaka
utartego surowego ziemniaka
- Sól nie zwilgotnieje, gdy do solniczki włożysz kilka ziaren ryżu
- Flaki będą miały ładny kolor, jeśli do gotujących się flaków dodamy pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, zasmażonej na maśle lub oleju
- Do jajka używanego do panierowania dodaj trochę śmietany, wtedy kotlety będą chrupiące
- Smażona ryba nie rozpadnie się jeśli do gorącego tłuszczu, dodamy kilka kropel soku z cytryny
- Aby zapobiec pryskaniu tłuszczu podczas smażenia ryb posyp patelnię szczyptą soli lub dodaj do panierki odrobinę mąki ziemniaczanej
- Schab zachowa soczystość, gdy przed wsadzeniem do piekarnika, sparzy sie go wrzątkiem
- Placki ziemniaczane będą pulchniejsze, jeśli do masy ziemniaczanej dodasz łyżeczkę proszku do pieczenia
- Jeżeli przesolisz zupę to zmieszaj ocet jabłkowy z cukrem w proporcji 1:1 i dodawaj go do małymi porcjami do zupy aż słony smak zniknie
- Zupa pomidorowa będzie bardziej aromatyczna jeżeli prócz pomidorów dodasz do niej łyżkę śmietany, po łyżeczce masła i bazylii. Jeżeli dodasz do niej szczyptę cynamonu to zyska bardzo wyrafinowany smak
- Kasza gryczana będzie smaczniejsza, jeśli wsypiesz ją do wody po gotowanych ziemniakach i dodasz do niej łyżeczkę masła
- Krupnik posól dopiero gdy kasza się ugotuje, bo inaczej zupa ściemnieje
- Knedle, pierogi nie przywrą do dna, jeśli do wody dodasz mąkę pszenną (łyżeczka na litr wody)
- Do gotującego się makaronu bądź ryżu można dodać olej, dzięki czemu unikniemy sklejenia
- Jeśli gotując ryż chcemy aby był biały warto wcisnąć do gotującej wody trochę soku z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz