30 ______ Praktyczne porady w kuchni część 3
----------------------------------------------
----------------------------------------------
- Czosnek dodajemy do potraw dopiero pod koniec gotowania to pozwoli wydobyć jego smak i aromat.
- Zważony majonez możesz uratować, wlewając do niego kilka kropli octu lub soku z cytryny i ukręcając go dalej. Po dodaniu octu nie wolno już dolewać oleju lub oliwy.
- Suszone grzyby zamiast w wodzie namocz w mleku, będą miały lepszy smak
- Czerwona kapusta będzie bardziej aromatyczna jeśli do wody, w której ją gotujesz wrzucisz kilka goździków
- Do wody w której gotujesz parówki dodaj szczyptę soli, dzięki temu osłonki na parówkach nie popękają.
- Jeśli mieszasz mąkę z wodą np. do zagęszczenia sosu dodaj do tej mieszanki szczyptę soli, dzięki temu nie zrobią się grudki
- Jeśli chcesz podgrzać gotowane ziemniaki w kuchence mikrofalowej, zwilż je wcześniej wodą, dzięki temu nie będą wysuszone.
- Jeśli chcesz by kotlety mielone były zdrowsze i mniej kaloryczne, część bułki dodawanej do masy mięsnej zastąp grubymi płatkami owsianymi
- Krokiety zyskają oryginalny smak, gdy do ciasta zamiast mleka dodasz piwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz