29 ______ Praktyczne porady w kuchni część 2
---------------------------------------------
---------------------------------------------
- Do wody w której parzysz liście kapusty na gołąbki dodaj łyżkę oleju, dzięki temu liście staną się elastyczne i nie będą pękać.
- Placki ziemniaczane będą bardziej puszyste i delikatne w smaku, gdy do masy ziemniaczanej dodasz trochę twarogu.
- Pomarańcze łatwiej obierzesz ze skórki, jeśli wcześniej włożysz je na chwilę do gorącej wody.
- Kiełbaski nie popękają podczas smażenia, jeśli wcześniej sparzysz je wrzątkiem.
- Naleśniki będą smaczniejsze, gdy ciasto po przyrządzeniu odstawisz na pół godziny do lodówki i dopiero potem zaczniesz smażyć.
- Pieczeń będzie bardziej chrupiąca, jeśli przed włożeniem do piekarnika przez godzinę wymoczysz mięso wołowe w maślance lub kefirze. / to samo robię ze schabowymi, tylko moczę je w mleku/
- Duszona marchewka nie będzie miała mdłego smaku, jeśli dodasz do niej trochę soku jabłkowego.
- Przypalone mleko uratujemy, przegotowując je ze szczyptą soli.
- Aby bekon nie zwijał się podczas smażenia, przed położeniem na patelnię po nakłuwaj go w kilku miejscach widelcem.
- Brokuły będą delikatniejsze w smaku jeśli do wody w której się gotują dodasz trochę mleka.
Przed mieleniem mięsa przelej maszynkę wrzącą wodą zapobiegnie to przylepianiu się mięsa do ścianek maszynki.
Buraczki łatwo obierzemy ze skórki, gdy po ugotowaniu i odcedzeniu zalejemy je zimną wodą.
Sos winegret będzie miał rewelacyjny smak, gdy dodasz do niego łyżkę miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz