sobota, 5 grudnia 2015

28 _______ Praktyczne porady w kuchni część 1.
----------------------------------------------
- Jak kroić cebulę aby nie płakać?Przede wszystkim nóż którym będziemy kroić nie powinien być zbyt gruby i musi być dobrze naostrzony aby nie miażdżył cebuli.Cebulę przed krojeniem wkładamy do lodówki na 10 min.
- Szparagi gotujemy związane w pęczek,na stojąco tak aby główki były ponad wodą,są delikatne i ugotują się na parze.
- Jeżeli ser który chcemy zetrzeć na tarce jest zbyt miękki należy włożyć go na 10-15 min.do zamrażalnika.
- Jeżeli do ciasta na naleśniki dodamy mleko pół na pół z wodą gazowaną będą bardziej pulchne i delikatne.
- Pokrojoną cebulę przed dodaniem do np.sałatki należy sparzyć,będzie mała delikatniejszy smak,nie zdominuje innych składników i będzie mniej ciężkostrawna.
- .Mięso smażone na grillu ,patelni należy obracać za pomocą szczypiec,nie widelca ponieważ nakłuwając je sprawiamy że soki wypływają z niego i będzie suche.
- Upieczone mięso należy odstawić na 10 min ,jeżeli pokroimy je natychmiast po upieczeniu wszystkie soki wypłyną i będzie suche.
- Aby śmietana nie zważyła się po dodaniu do sosu lub zupy należy dodać do niej 2-3 łyżki słodkiego mleka i dobrze wymieszać.
- Aby dobrze oczyścić kalafior wystarczy zanurzyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli i octu.
- Zieloną sałatę rwiemy palcami na mniejsze kawałki,pokrojenie nożem sprawi że stanie się gorzka.
- Jajka w koszulkach:gotującą się wodę z przyprawami zamieszać łyżką tak aby powstał "wir" i na środek tego wiru wlać jajko.Białko się wtedy nie rozleje tylko ładnie otoczy żółtko.
- Nie dodajemy świeżego ananasa lub kiwi do galaretek,nie stężeją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz