231 ________ Domowe sposoby na usunięcie pestycydów __________
Jeśli nie mamy możliwości zakupu warzyw i owoców uprawianych ekologicznie, to dla własnych korzyści zdrowotnych musimy pozbyć się toksycznych chemikaliów z powierzchni jarzyn i owoców .
Oto kilka przepisów w tym temacie __________________
*********** Usunięcie szkodliwych bakterii ***********
Płuczemy warzywa i owoce, w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty.
Na 1 litr wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ewentualnie może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Na 1 litr wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ewentualnie może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
********** Usunięcie pestycydów ************
Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty.
Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
********* Opłukujemy warzywa w czystej wodzie **********
__________ domowy spray na pestycydy ____________
Szklanka wody z łyżką soku z cytryny (może być kwasek cytrynowy) i 2 łyżkami sody oczyszczonej. Mieszanką spryskujemy warzywa i owoce, a następnie po 5- minutach starannie je opłuczemy.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz