222
________ ARYTMIA ________ to każde zaburzenie podstawowego, miarowego
rytmu serca.
Przydarza praktycznie każdemu i dlatego zbyt często jest przez nas lekceważona. Nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, kłopoty z sercem uznajemy za chwilowe, myśląc, że ich przyczyną jest stres czy przemęczenie.
Istnieje wiele domowych sposobów, które są znane od wieków i niezmiennie skuteczne
Miód i pestki moreli ____________________________
Do ½ szklanki miodu dodać 10 zmielonych w młynku pestek moreli i 4 łyżki otartej skórki cytryny bez pestycydów lub jeśli nie ma pewności je usunąć. Dokładnie wymieszać. Przyjmować 2 razy dziennie rano i wieczorem po łyżce przed posiłkami.
Ta mieszanka nie tylko stabilizuje i wzmacnia serce, ma również działanie antynowotworowe.
Herbatka z jemioły ____________________________
Łyżkę jemioły zalać szklanką przegotowanej, chłodnej wody. Odstawić do naciągnięcia na 10 godzin. Pić leczniczo 3 szklanki dziennie, profilaktycznie szklankę.
Herbatka z rozmarynem __________________________
Przez 10 dni pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki herbatki przyrządzonej z 1 łyżeczki rozmarynu parzonej w 1 szklance wrzątku pod przykryciem przez 10 minut.
Sok ze świeżych liści i łodyg jemioły ____________________
Przed wyciśnięciem w sokowirówce starannie umyć i osuszyć.
Codziennie rano, na ½ godziny przed śniadaniem i kolacją zażywać 25 kropli.
Wywar ziołowy ____________________
Zmieszać w równych proporcjach korzeń kozłka lekarskiego, liść melisy, ziele serdecznika i korzeń arcydzięgięla.
Łyżkę mieszanki gotować przez 5 minut w szklance wody. Pić napar w przypadku arytmii.
Napar z głogu __________________
Łyżkę suszonych kwiatów lub owoców głogu zalać szklanką wody i podgrzewać pod nakryciem, nie dopuszczając do wrzenia przez 20 minut. Pić 2 razy dziennie po ½ szklanki.
Wzmacnia i reguluje pracę serca i ciśnienia tętniczego.
Kawa z głogu _____________________
Wysuszone owoce głogu prażyć na suchej patelni aż do uzyskania brązowego zabarwienia, zmielić na proszek lub rozdrobnić tłuczkiem. przechowywać w zamkniętym szczelnie słoiczku. Łyżeczkę proszku zalać szklanką wrzątku. Można dodac konfitury owocowej np. z bzu czarnego do smaku. Kawa głogowa wzmacnia mięsień sercowy, rozkurcza tętnice, zapobiega arytmii, miażdżycy i zakrzepom.
Okłady _________________________
Przyspieszony rytm serca można spowolnić stosując zimny kompres na klatkę piersiową w okolicy serca, by przyspieszyć zbyt wolną pracę – ciepły okład. Stosować w obu przypadkach 10-15 minut.
Syrop z dziewanny _____________________________
2 pełne garści świeżych liści i kwiatów dziewanny pokroić i zalać ok. 1,5 L wody. Podgrzewać przez godzinę pod przykryciem, aż ilość plynu zmniejszy się do ok. 0,5 litra. Odcedzić, dodać 3 łyżki melasy i opcjonalnie ½ łyżeczki gliceryny – jako konserwantu, by syrop dłużej był przydatny do spożycia. Stosować 1 łyżkę stołową 2 razy dziennie. Pomaga na palpitacje serca, dusznicę bolesną i innych chorobach wieńcowych.
U W A G A :
W przypadku kołatania serca wziąć głęboki wdech, zatrzymać powietrze w płucach jednocześnie napinając mięśnie brzucha. Bardzo powoli zrobić wydech. Powtarzać do skutku.
Przydarza praktycznie każdemu i dlatego zbyt często jest przez nas lekceważona. Nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, kłopoty z sercem uznajemy za chwilowe, myśląc, że ich przyczyną jest stres czy przemęczenie.
Istnieje wiele domowych sposobów, które są znane od wieków i niezmiennie skuteczne
Miód i pestki moreli ____________________________
Do ½ szklanki miodu dodać 10 zmielonych w młynku pestek moreli i 4 łyżki otartej skórki cytryny bez pestycydów lub jeśli nie ma pewności je usunąć. Dokładnie wymieszać. Przyjmować 2 razy dziennie rano i wieczorem po łyżce przed posiłkami.
Ta mieszanka nie tylko stabilizuje i wzmacnia serce, ma również działanie antynowotworowe.
Herbatka z jemioły ____________________________
Łyżkę jemioły zalać szklanką przegotowanej, chłodnej wody. Odstawić do naciągnięcia na 10 godzin. Pić leczniczo 3 szklanki dziennie, profilaktycznie szklankę.
Herbatka z rozmarynem __________________________
Przez 10 dni pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki herbatki przyrządzonej z 1 łyżeczki rozmarynu parzonej w 1 szklance wrzątku pod przykryciem przez 10 minut.
Sok ze świeżych liści i łodyg jemioły ____________________
Przed wyciśnięciem w sokowirówce starannie umyć i osuszyć.
Codziennie rano, na ½ godziny przed śniadaniem i kolacją zażywać 25 kropli.
Wywar ziołowy ____________________
Zmieszać w równych proporcjach korzeń kozłka lekarskiego, liść melisy, ziele serdecznika i korzeń arcydzięgięla.
Łyżkę mieszanki gotować przez 5 minut w szklance wody. Pić napar w przypadku arytmii.
Napar z głogu __________________
Łyżkę suszonych kwiatów lub owoców głogu zalać szklanką wody i podgrzewać pod nakryciem, nie dopuszczając do wrzenia przez 20 minut. Pić 2 razy dziennie po ½ szklanki.
Wzmacnia i reguluje pracę serca i ciśnienia tętniczego.
Kawa z głogu _____________________
Wysuszone owoce głogu prażyć na suchej patelni aż do uzyskania brązowego zabarwienia, zmielić na proszek lub rozdrobnić tłuczkiem. przechowywać w zamkniętym szczelnie słoiczku. Łyżeczkę proszku zalać szklanką wrzątku. Można dodac konfitury owocowej np. z bzu czarnego do smaku. Kawa głogowa wzmacnia mięsień sercowy, rozkurcza tętnice, zapobiega arytmii, miażdżycy i zakrzepom.
Okłady _________________________
Przyspieszony rytm serca można spowolnić stosując zimny kompres na klatkę piersiową w okolicy serca, by przyspieszyć zbyt wolną pracę – ciepły okład. Stosować w obu przypadkach 10-15 minut.
Syrop z dziewanny _____________________________
2 pełne garści świeżych liści i kwiatów dziewanny pokroić i zalać ok. 1,5 L wody. Podgrzewać przez godzinę pod przykryciem, aż ilość plynu zmniejszy się do ok. 0,5 litra. Odcedzić, dodać 3 łyżki melasy i opcjonalnie ½ łyżeczki gliceryny – jako konserwantu, by syrop dłużej był przydatny do spożycia. Stosować 1 łyżkę stołową 2 razy dziennie. Pomaga na palpitacje serca, dusznicę bolesną i innych chorobach wieńcowych.
U W A G A :
W przypadku kołatania serca wziąć głęboki wdech, zatrzymać powietrze w płucach jednocześnie napinając mięśnie brzucha. Bardzo powoli zrobić wydech. Powtarzać do skutku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz