sobota, 11 marca 2017

347 ____ zrób sobie krem nawilżający _____


1 szklanki bardzo drobno zmielonych płatków owsianych,
2 szklanki wody,
4 łyżki masła shea,
2/4 filiżanki oliwy z oliwek (lub dowolny inny olejek np.
z pestek winogron, olejek migdałowy czy olejek jojoba),
1 łyżkę lecytyny słonecznikowej / w proszku/
1000 mg witaminy C
(rozkrusz tabletki w moździerzu).


"Mąkę" z płatków owsianych z wodą wlej do małego rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień, rondel przykryj przykrywką i gotuj dalej na małym ogniu przez 20 minut.
W tym czasie mieszaj regularnie całą zawartość, żeby się nie przypaliła. Miękką masę przetrzyj przez gęste sitko do większej miski.
Masło shea rozpuść w kąpieli wodnej.
Do przetartej masy z płatków owsianych dodaj oliwę z oliwek, roztopione masło shea, lecytynę i rozkruszoną witaminę C.
Całość zblenduj, aż uzyskasz gęstą, gładką masę. Gotowy krem przełóż do czystego słoiczka ze szczelną nakrętką.
Przechowuj go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz