piątek, 12 sierpnia 2016

311 _______ Masala Chai _______herbata z przyprawami _____
chai - herbata


masala - przyprawy


p r z e p i s :

½ szklanka wody
½ szklanki pełnego mleka, może być również roślinne
1 łyżeczka czarnej herbaty dobrego gatunku
¼ - ½ łyżeczki zmielonych przypraw: imbir, cynamon, kardamon, goździki

Opcjonalnie: ziarenko czarnego pieprzu, szczypta chili, gałka muszkatołowa, anyż, kolendra lub inne.

1 / Zalać herbatę i przyprawy ½ szklanki wody, gotować 2 minuty i odstawić do naciągnięcia na kilka minut. - jest to parzenie na tzw.
wschodni sposób.
2 / Dolać mleko, zagotować.
3 / Przecedzić.
4 / Gotowy napój dosłodzić miodem
Wpływa korzystnie na:
poprawę nastroju i jasność umysłu
redukowanie stresu, zmęczenia fizycznego i psychicznego
metabolizm i trawienie
żołądek i układ pokarmowy zapobiegając m.in. refluksowi, wzdęciom, tworzeniu się owrzodzeń
poprawę funkcji wątroby i trzustki zapobiegając nagłym wyrzutom insuliny, redukując ryzyko cukrzycy
redukowanie stanów zapalnych – infekcje układu oddechowego, jamy ustnej, problemy ze stawami, mięśniami, reumatyzm
poprawę funkcjonowania układu sercowo -naczyniowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz