piątek, 12 sierpnia 2016

309 ________ Ziołowy ocet 7 - spryciarzy __________
to ocet ziołowy o działaniu bakteriobójczym.


Potrzeby nam będzie ocet winny i zioła zawierające olejki eteryczne i fitoncydy, czyli roślinne antybiotyki.


Podam kilka wersji sporządzenia takiego octu a decyzja wyboru
należy do Państwa.


I. wersja z przypraw kuchennych :
tymianek, kolendra, mięta, skórka cytrusowa, czarnuszka, goździki, rozmaryn.


II.wersja ogródkowa:
nasturcja, aksamitka, podagrycznik, kora czeremchy, gałązki jałowca, pączki świerkowe, liście selera

.
III.wersja łąkowa:
wiązówka błotna, korzeń chrzanu, liść barszczu, pączki sosny, wrotycz,krwawnik, szyszki olchowe.
IV.wersja roślin z doniczki i ze spiżarni:
geranium, drzewko cytrynowe, mirt, czosnek, cebula, por, liście pomidora i zielone pomidory.


PRZEPIS:
Wybieramy 7 ziół, z dowolnej kategorii,po około 10 gr. każdego surowca.
Przede wszystkim kierujemy się smakiem, dostępnością i oczywiście intuicją.
Rozdrabniamy: suche w młynku a świeże w mikserze.
Zraszamy spirytusem dla lepszej ekstrakcji.
Umieszczamy w naczyniu i zalewamy octem winnym 6%, w proporcji 1 objętość ziół
na 3 objętości octu.
Odstawiamy na 14 dni, po tym czasie odcedzamy.
Ocet siedmiu spryciarzy można stosować zewnętrznie

(wcierać w skórę, do płukania włosów) i wewnętrznie.


Napój – dawka profilaktyczna to 1 łyżka octu siedmiu spryciarzy na 200 ml wody.
Oraz jako przyprawę kuchenną, można dodawać do sałatek.

INNE propozycje składników octu 7 - spryciarzy:

czarna porzeczka (liście), krwiściąg (ziele, korzeń),
kopytnik (ziele), brzoza, olcha, buk (liście, kora),
bylice (ziele), psianki, papryka, tarnina, bez czarny
(kora, korzeń, kwiaty, liście), wrotycz (ziele)
, lebiodka (ziele), cząber (ziele), muszkatołowiec,
laurowiec (owoce, liście), eukaliptus (liście, owoce),
cynamonowiec (kora), szałwia (ziele), drzewa iglaste
(kora, liście, kwiaty), anyż (ziele, owoc), kurkuma
(kłącze), berberys (kora, korzeń, owoce, liście),
sandałowiec (kora, liście, kwiaty), ciemiężyca (liście, kłącza),
macierzanka (ziele), gwajakowiec (żywica, kora), arnika (kwiat, ziele),
mącznica, borówka, bagno (ziele, owoc), grusza (liście, kora)
, paprocie (ziele, kłącza), porosty (plecha)
Na koniec dodam, że stosuję octy ziołowe.
Zapraszam do kliknięcia w niżej podane linki,
spokrewnione z tym postem.
http://krystyna-poradydomowe.blogspot.com/…/57-ocet-jabkowy…
http://krystyna-poradydomowe.blogspot.com/…/67-teraz-ocet.h…
http://krystyna-poradydomowe.blogspot.com/…/17-stosowanie-z…
http://krystyna-poradydomowe.blogspot.com/…/15-domowe-recep…
http://krystyna-poradydomowe.blogspot.com/…/15-domowe-recep

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz