85 __________Domowe peelingi do twarzy _______________
-----------------------------------
-----------------------------------
____ Peeling z pomarańczy ____
Umyj dokładnie jedną pomarańczę. Obierz ze skórki i miąższem nacieraj oczyszczoną dokładnie skórę twarzy przez 5 minut. Pozostaw na 15 minut. Zmyj letnią wodą.
____ Peeling cukrowy _____
Do 2 łyżeczek cukru dolej niewielką ilość wody, pozwalającą na rozprowadzenie cukru na skórze. Masuj cukrem oczyszczoną wcześniej dokładnie skórę twarzy przez 5 minut. Potem zmyj letnią wodą. Peeling ten, nadaje się tez do wykonania na całym ciele.
____ Peeling z płatkami owsianymi ____
Do 3 łyżek rozdrobnionych płatków owsianych dodaj 1 łyżkę miodu i sok z połówki cytryny. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu dodaj 1 łyżkę mleka. Wymieszaj i nakładaj na oczyszczoną wcześniej dokładnie skórę twarzy.
____ Peeling owocowy ____
Kiwi, cytryna, ogórek, pomidor, pomarańcza, grejpfrut – wszystkie po jednym plasterku obranego owocu. Do tego ½ szklanki kryształów alg morskich. Wszystkie składniki należy rozdrobnić na lejącą sapę przy pomocy miksera. Nakładać na oczyszczoną wcześniej dokładnie skórę twarzy. Masować przez 5 min. Pozostawić na skórze na 15 minut. Po tym czasie zmyć letnią wodą.
____ Peeling miodowy ____
2 łyżeczki migdałów łączymy z 2 łyżeczkami mleka, dodajemy pół łyżeczki miodu i pół łyżeczki mąki- całość mieszamy a następnie miksujemy na gładką masę- nakładamy na twarz i masujemy przez kilka minut, następnie zmywamy ciepłą wodą.
____ Peeling z siemienia lnianego _____
Należy wymieszać 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego z 2 łyżkami otrąb pszennych i ciepłą wodą. Gotowe. Wystarczy rozprowadzić delikatnymi ruchami peeling na twarz, chwilę potrzymać i zmyć.
____ Peeling kokosowy ____
Garść wiórek kokosowych należy wymieszać z jogurtem naturalnym do powstania lepkiej masy. Można również dodać olej kokosowy.
Postępowanie j.w.
Postępowanie j.w.
____ zimowy peeling ____
1/3 szklanki ekologicznej mąki ryżowej,
1/4 szklanki drobno zmielonych płatków owsianych,
1/8 szklanki niesłodzonych wiórek kokosowych,
1 łyżka glinki kaolinowej,
1 łyżka sproszkowanych liści miodli indyjskiej
2 łyżki drobno zmielonego rumianku,
2 łyżki drobno zmielonego nagietka,
25 kropel różanego olejku eterycznego
10 kropel rumiankowego olejku eterycznego
1/4 szklanki drobno zmielonych płatków owsianych,
1/8 szklanki niesłodzonych wiórek kokosowych,
1 łyżka glinki kaolinowej,
1 łyżka sproszkowanych liści miodli indyjskiej
2 łyżki drobno zmielonego rumianku,
2 łyżki drobno zmielonego nagietka,
25 kropel różanego olejku eterycznego
10 kropel rumiankowego olejku eterycznego
Przedstawiona powyżej lista składników może cię z początku nieco odstraszyć. Jeśli jednak dowiesz się w jaki sposób działają one na skórę, przekonasz się, że nie warto pominąć żadnego z nich:
•płatki owsiane – doskonale nadają się do pielęgnacji cery tłustej, suchej i normalnej, działają oczyszczająco i łagodząco, to podstawowy składnik większości peelingów
•wiórki kokosowe – dodane do peelingu działają wygładzająco i odżywczo, ten składnik jest szczególnie istotny podczas pielęgnacji cery zimą
•glinka kaolinowa – reguluje wydzielanie sebum nie przesuszając cery
•liście miodli indyjskiej – działa antybakteryjnie, chroniąc przed powstawaniem wyprysków i atakami trądziku, ma dużą zawartość witaminy E, odżywia nawet najbardziej podrażnioną i wrażliwą cerę
•rumianek – działa wygładzająco, przeciwstarzeniowo i łagodząco, zmielony i dodany do peelingu zwiększa jego moc złuszczającą
•nagietek – zmiękcza, łagodzi i oczyszcza skórę, doskonały również w postaci kremu
•mąka ryżowa – oczyszcza skórę i delikatnie złuszcza ją, nadaje peelingowi aksamitną teksturę
•olejki eteryczne – nie tylko pięknie pachną, ale mają również właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe.
Wszystkie składniki zmiel w młynku do kawy lub za pomocą robota kuchennego. Suche składniki zmieszaj w miseczce. Dodaj olejki eteryczne, po jednej kropli naraz, za każdym razem dobrze mieszając całość.
Twarz zwilż letnią wodą. Na dłoń nabierz około 1 łyżeczkę peelingu i rozcieńcz odrobią wody. Wymieszaj całość palcem i nałóż na twarz, delikatnie masując ją przez 2-3 minuty. Dobrze spłucz.
ZASTOSOWANIE RECEPTURY JAKO MASECZKI :
Zmieszaj 1 łyżkę stołową peelingu z 3 łyżeczkami mleka, wody lub naturalnego soku owocowego. Nałóż maseczkę na oczyszczoną twarz i pozostaw na 15 minut, żeby wyschła. Po tym czasie opłucz twarz ciepłą wodą, usuwając pozostałości maseczki wilgotnym ręczniczkiem.
____ peeling z gałki muszkatołowej ____
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1 łyżka pełnego mleka
1 łyżka pełnego mleka
W małej misce dobrze wymieszaj gałkę muszkatołową i mleko.
Otrzymaną miksturę nałóż na oczyszczoną wcześniej twarz, lekko wmasowując ją w skórę małymi, okrężnymi ruchami. Poruszaj się w kierunku od dołu do góry. Polecam wmasować maseczkę również w skórę dekoltu i szyi.
Poczekaj 5-10 minut, aż mikstura zadziała jak łagodny peeling. Po tym czasie opłucz twarz ciepłą wodą i osusz delikatnie poklepując ją ręcznikiem.
Otrzymaną miksturę nałóż na oczyszczoną wcześniej twarz, lekko wmasowując ją w skórę małymi, okrężnymi ruchami. Poruszaj się w kierunku od dołu do góry. Polecam wmasować maseczkę również w skórę dekoltu i szyi.
Poczekaj 5-10 minut, aż mikstura zadziała jak łagodny peeling. Po tym czasie opłucz twarz ciepłą wodą i osusz delikatnie poklepując ją ręcznikiem.
Uwaga:
Nie stosuj peelingu z gałki muszkatołowej częściej, niż raz na tydzień. W przeciwnym razie ryzykujesz podrażnieniem skóry. Do przygotowania peelingu stosuj świeżą, startą na tarce gałkę muszkatołową. Jeśli zależy ci na czasie, możesz zastąpić ją gałką muszkatołową w proszku. Efekt nie będzie jednak aż tak spektakularny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz