203 _____ domowe mleko roślinne _____
Mleko roślinne jest o wiele zdrowsze i pożywniejsze od produktów UHT, które trudno nazwać mlekiem.
Jesteś uczulona na mleko krowie?
Mleko roślinne z powodzeniem możesz zrobić sama – będzie tańsze, bez konserwantów i nadmiaru cukru.
Jesteś uczulona na mleko krowie?
Mleko roślinne z powodzeniem możesz zrobić sama – będzie tańsze, bez konserwantów i nadmiaru cukru.
Mleko migdałowe:
Ok. 300g migdałów
Woda przefiltrowana
Woda przefiltrowana
Migdały wsypać do naczynia, zalać wodą i odstawić na noc. Rano odcedzić i zblendować, dodać maksymalną ilość wody (ile się zmieści) i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać na gęste sitko i dokładnie odcisnąć. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostałą wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie. Z tych składników powinien wyjść ok. 1L mleka migdałowego
Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E witaminy z grupy B i PP , białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potas, magnez, fosfor, dobrze przyswajany wapń, mangan, żelazo i tryptofan.
Mleczko migdałowe wg Bircher-Bennera
30 migdałów
1 brzoskwinia
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Migdały moczyć przez 12h, następnie zmiksować razem z woda. Na koniec dodać sok z cytryny i rozdrobniona brzoskwinie. Napój można doprawić miodem, mlekiem lub wanilia (naturalną ) albo cynamonem.
1 brzoskwinia
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Migdały moczyć przez 12h, następnie zmiksować razem z woda. Na koniec dodać sok z cytryny i rozdrobniona brzoskwinie. Napój można doprawić miodem, mlekiem lub wanilia (naturalną ) albo cynamonem.
Mleko sezamowe
1 szklanka nasion sezamu
4 szklanki cieplej wody
4 szklanki cieplej wody
Wsypać do blendera sezam, dodać niewielka ilość cieplej wody . Zblendować i stopniowo dodawać resztę wody. W zależności od smaku można dodać trochę wanilii, miodu, suszonych owoców lub banana.
.
Mleko ryżowe
1 szklanka brązowego ew. białego ryżu
8 szklanek wody
1 szklanka brązowego ew. białego ryżu
8 szklanek wody
Ryż opłukać, następnie moczyć przez kilka godzin w 4 szklankach wody, dolać pozostałą wodę , szczyptę soli morskiej, zagotować, przykryć nieszczelnie pokrywką tak aby woda odparowywała i gotować na bardzo małym płomieniu kolejne 30-40min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można dosłodzić miodem lub naturalnym słodem do smaku.
mleko kokosowe
Wiórki kokosowe 200g
1 litr wody
1 litr wody
Zalać wiórki wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie podgrzać do temperatury 50-60 stopni. Zblendować i odcedzić.
Mleko pszeniczne
1 szklanka kiełków pszenicy
4 szklanki wody
½ szklanki rodzynek
4 szklanki wody
½ szklanki rodzynek
Blendować kiełki z wodą przez ok. 2 minuty, przecedzić przez gazę. Odcedzony płyn ponownie przelać do blendera, dodać rodzynki, zblendować i dosłodzić miodem.
mleko sojowe
Mleko sojowe
1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie
6 szklanek wody
6 szklanek wody
Soję zalać 3 szklankami wody i na 12 godzin. Zblendować, przelać do garnka dodać 3 szklanki wody. Zagotować, po ostudzeniu raz jeszcze zblendować i przecedzić przez gazę.
Mleko z orzechów nerkowca
1 szklanka orzechów nerkowca
4 szklanki wody
4 szklanki wody
Trzykrotnie opłukać orzechy. Dodać wodę i moczyć ok. 2 godziny. Zblendować, można dodać miód, cynamon lub wanilie do smaku. Przecedzić przez gazę.
Mleko z orzechów włoskich
4 szklanki wody
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka orzechów włoskich
Namoczyć orzechy na noc, rano odlać wodę i zmielić w blenderze, dolać co najmniej 2 szklanki czystej wody, dodać szczyptę soli, dosłodzić do smaku lub dodać banana zmiksować ponownie i odcedzić.
mleko orzechowe przepis
Mleko owsiane
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki wiórków kokosowych
Gotować 15 min, ostudzone dokładnie zmiksować. Dodać 2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i ponownie zmiksować. Doprawić łyżeczką cukru waniliowego i szczyptą soli morskiej, przecedzić.
Mleko „czekoladowe”
1 szklanka orzechów włoskich lub migdałów
2 łyżki syropu z agawy
4 daktyle
1 laska wanilii
250 ml wody
2 łyżki syropu z agawy
4 daktyle
1 laska wanilii
250 ml wody
Opłukane orzechy moczyć w wodzie przez 2 godziny. Zblendować z pozostałymi składnikami. Przecedzić przez gazę.
Mleko bananowe
2 mrożone banany
1 szklanka wody
5 daktyli
1 łyżeczka cynamonu
2 mrożone banany
1 szklanka wody
5 daktyli
1 łyżeczka cynamonu
Umieść wszystkie składniki w blenderze i blendować przez ok 1 minutę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz