151 ______ JARZYNY, KTÓRE LECZĄ __________
Niemalże wszystkie warzywa i owoce mają działanie lecznicze na organizm człowieka, zawierają bowiem niezwykle cenne dla zdrowia witaminy z różnych grup oraz prawie pełny komplet składników mineralnych.
____ KAPUSTA ____ zwiera potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, srebro, cynę, ołów, tytan, nikiel, wanad, molibden ( Jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym,przeciwutleniaczem, chroni przed rakiem i pomaga zapobiegać anemii.) a także wydziela fitonycydy, które dezynfekują atmosferę. Z witamin C, ( tyle co cytryna) wszystkie witaminy z grupy B, A i rzadkie witaminy E i K.
NIE TUCZY A SYCI !
Opinia , że powoduje wzdęcia i jest ciężko strawna bierze się z jej długiego gotowania i przesolenia.
Sok z kiszonej kapusty jest doskonały nie tylko na "kaca", ale tez działa leczniczo na wątrobę, śledzionę, reumatyzm, gościec,arteriosklerozę.
Kiszona kapusta leczy astmę i pomaga w kuracji cukrzycowej.
Okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej stosujemy przy reumatyzmie, bólu
stawów, zapaleniu żył.
stawów, zapaleniu żył.
____ MARCHEW _____ bogactwo witaminy A.
Pijmy zbawienny sok z marchwi, gdyż leczy on:
* niedokrwistość,
* choroby układu sercowo - naczyniowego,
* choroby wątroby,
* choroby nerek,
* zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych,
* nadczynność tarczycy,
* działa przeciwrobacznie,
* ma zbawienny wpływ na nasze oczy,
* niedokrwistość,
* choroby układu sercowo - naczyniowego,
* choroby wątroby,
* choroby nerek,
* zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych,
* nadczynność tarczycy,
* działa przeciwrobacznie,
* ma zbawienny wpływ na nasze oczy,
____ SELER ____ główną zaletą selera jest jego skład. Zawiera on witaminy A, B1, B2, B6, C, K, M, PP i zagadkową witaminę U zwana Anti-Ulcus-Factor. W związku z powyższym ma on działanie uzdrawiające,
odświeżające i ..... ODCHUDZAJĄCE ... w 100 g mieści się zaledwie 6 kalorii, które dają poczucie wypełnienia żołądka.
odświeżające i ..... ODCHUDZAJĄCE ... w 100 g mieści się zaledwie 6 kalorii, które dają poczucie wypełnienia żołądka.
* kuracja selerowa, stosujemy ja przy gośćcu, artretyzmie, pęcherzu *
w tym celu gotujemy dwa lub trzy selery i wypijamy otrzymany wywar w ciągu dnia, jeśli możemy zjadamy selery / ja nie mogę/
w tym celu gotujemy dwa lub trzy selery i wypijamy otrzymany wywar w ciągu dnia, jeśli możemy zjadamy selery / ja nie mogę/
* piegi wybawiamy przykładając zielone liście selera uprzednio sparzone gorącą wodą,
* sok z selera na reumatyzm, astmę * seler ucieramy na tartce , zasypujemy cukrem i przez 2 tyg. przechowujemy w ciemnym miejscu , a następnie wyciskamy sok z roztworu i spożywamy przynajmniej 1 łyżkę
dziennie.
dziennie.
* przy odmrożeniach * w litrze wody gotujemy ok.20 minut 25 dkg selera i
odmrożoną część wkładamy do możliwie gorącego wywaru i trzymamy przez kilka minut.
odmrożoną część wkładamy do możliwie gorącego wywaru i trzymamy przez kilka minut.
* wino * 50 dkg selera moczymy w litrze białego, wytrawnego wina przez 2-3
dni. Odcedzamy i pijemy 3 razy dziennie po kieliszku przed posiłkiem.
dni. Odcedzamy i pijemy 3 razy dziennie po kieliszku przed posiłkiem.
DO ZUPY SELER DODAJEMY NA KRÓTKO PRZED GOTOWANIEM, ABY NIE UTRACIŁ AROMATU I WITAMIN.
____ BURAK ____oprócz witamin C i B1 posiada bardzo dużo makro i mikroelementów
* sok z buraka * dwa razy dziennie po pół szklanki/ pół na pół z wodą/
oczyszcza krew, powoduje wydalanie kwasu moczowego z organizmu, pobudza krążenie i pomaga przy złej przemianie materii.
* przy nadciśnieniu krwi * sok z buraka w proporcji pół na pół z miodem
oczyszcza krew, powoduje wydalanie kwasu moczowego z organizmu, pobudza krążenie i pomaga przy złej przemianie materii.
* przy nadciśnieniu krwi * sok z buraka w proporcji pół na pół z miodem
___ Przepis na barszcz kiszony:
1 kg buraków wyszorować, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja i zalać przegotowana ciepłą wodą / ok.2 l/
a następnie dodać 5 dkg skórki z razowego chleba i trzymać w cieple.
Po kilku dniach zlać do butelek / jak pojawi się piana/ i szczelnie
zakorkować.
1 kg buraków wyszorować, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja i zalać przegotowana ciepłą wodą / ok.2 l/
a następnie dodać 5 dkg skórki z razowego chleba i trzymać w cieple.
Po kilku dniach zlać do butelek / jak pojawi się piana/ i szczelnie
zakorkować.
____ Czerwony barszcz do picia (kiszony)
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 opakowanie kminku
1 kg czerwonych buraków
1/2 kg marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
pół niewielkiego selera
pół główki czosnku
kromka chleba razowego
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 opakowanie kminku
1 kg czerwonych buraków
1/2 kg marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
pół niewielkiego selera
pół główki czosnku
kromka chleba razowego
1.Zagotować 10 litrów wody z dodatkiem 2 małych łyżek soli, 2-3 łyżek cukru i torebką kminku. Przestudzić - zalewa ma być letnia lub całkiem chłodna.
2.Jarzyny umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na grubym tarle. Czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać.
3.Zalać jarzyny, czosnek i cebulę przestudzoną zalewą (można dodać piętkę chleba razowego aby się lepiej ukisił), przykryć talerzykiem i odstawić na kilka dni w niezbyt ciepłe i niezbyt zimne miejsce (temperatura pokojowa), aż na wierzchu pojawi się piana.
4.Przelać barszczyk do butelek lub słoików odcedzając jarzyny. Pić od razu lub przechowywać w lodówce.
2.Jarzyny umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na grubym tarle. Czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać.
3.Zalać jarzyny, czosnek i cebulę przestudzoną zalewą (można dodać piętkę chleba razowego aby się lepiej ukisił), przykryć talerzykiem i odstawić na kilka dni w niezbyt ciepłe i niezbyt zimne miejsce (temperatura pokojowa), aż na wierzchu pojawi się piana.
4.Przelać barszczyk do butelek lub słoików odcedzając jarzyny. Pić od razu lub przechowywać w lodówce.
____CEBULA ____wartości odżywcze i zdrowotne cebuli są wręcz niezwykłe, wszyscy znamy , więc pomijam.
___ zastosowanie wewnętrzne
* grypa * /profilaktyka/ rozmoczyć dwie cebule 0,5 l wody i pić po 1 szkl. dziennie miedzy posiłkami i przed snem. Czas kuracji 15 dni.
* biegunka * pełna garść łupin gotować 10 minut w 1 l wody , pic stopniowo 0,5 l dziennie aż do ustąpienia dolegliwości, dla niemowląt przy biegunce
gotować 3 cebule w 1 litrze wody przez 2 godz. , po przestygnięciu odcedzić i osłodzić miodem.
gotować 3 cebule w 1 litrze wody przez 2 godz. , po przestygnięciu odcedzić i osłodzić miodem.
* reumatyzm * odwar z 3 pokrojonych cebul gotować 15 miny w litrze wody , pic 2 razy dziennie rano i wieczorem.
* katar * pokrajana i ocukrzona cebula po 24 godz. wytwarza syrop, ktory należy pic kilka razy dziennie.
* kamienie żółciowe * dużą, pokrojona cebulę zalać 4 łyżkami oliwy, dodać
150 ml wody i 4 dkg nie osolonego smalcu . Gotować 10 minut i pic gorący napój wieczorem przez kilka dni.
150 ml wody i 4 dkg nie osolonego smalcu . Gotować 10 minut i pic gorący napój wieczorem przez kilka dni.
____ zastosowanie zewnętrzne ____
* bóle reumatyczne * są łagodzone przez okłady z surowej cebuli, najlepiej
utartej
utartej
* ukąszenia owadów * likwidujemy przez nacieranie skóry plastrem cebuli
* migrena * robimy kompresy z utartej cebuli i przykładamy na czoło
* odmrożenia * przykładamy kompresy z wyciśniętego soku z utartej cebuli
Domowa odżywka cebulowa do włosów :
-------------------------------------------------
-------------------------------------------------
1 Cebula
Sok z cytryny
1 Żółtko
Zetrzeć świeżą cebulę (na tarce lub w sokowirówce), do soku dodać kilka kropel cytryny i jedno żółtko, wymieszać i nałożyć na lekko zmoczone włosy, delikatnie masując skórę głowy. Po godzinie spłukać włosy ciepłą wodą, umyć szamponem dwa razy.
____ CZOSNEK ____walory znają wszyscy, więc pozwolę sobie pominąć
* świeży czosnek * jest doskonały na obniżenie ciśnienia, przeciwdziała miażdżycy, jest silnym środkiem przeciwrobacznym i bakteriobójczym, niszczy drobnoustroje, wirusy, drożdże i grzyby oraz zabija pasożyty jelitowe.
* dla nadciśnieniowców * utrzeć na tartce główkę czosnku dodać wyciśnięty
sok z cytryny i tę mieszankę zażywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce przed
jedzeniem
sok z cytryny i tę mieszankę zażywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce przed
jedzeniem
* stłuczenia i obrzęki * utarty czosnek + oliwa + tłuszcz niesolny
* owrzodzenia skóry * p\kompresy lub przemywanie 2 % roztworem z soku
wyciśniętego z utartego czosnku.
wyciśniętego z utartego czosnku.
* bóle reumatyczne * wcieranie mieszanina czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2 : 1
* brodawki, kurzajki, pieprzyki * przykładać na noc utarty czosnek dokładnie na miejsce brodawki. Kuracja trwa 15 dni.
* na wzmocnienie * smarować wzdłuż całego kręgosłupa mieszankę jak przy bólach reumatycznych.
____ Wino czosnkowe na wzmocnienie i uodpornienie
25 ząbków czosnku
sok z 5 cytryn
1,25 l przegotowanej wody
sok z 5 cytryn
1,25 l przegotowanej wody
Rozgnieciony albo utarty czosnek łączymy z sokiem z cytryny, do tego wlewamy przegotowaną, ostudzoną wodę i przechowujemy przez dobę
w ciepłym miejscu. Następnie odcedzamy i przechowujemy w ciemnym
pomieszczeniu. Można pić kilka razy dziennie po kilka łyżek.
w ciepłym miejscu. Następnie odcedzamy i przechowujemy w ciemnym
pomieszczeniu. Można pić kilka razy dziennie po kilka łyżek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz