130 ______ Najzdrowsze oleje świata
----------------------------------
----------------------------------
Olej kokosowy______________________
Jego dobroczynne działanie jest nie do przecenienia: zawarty w nim kwas laurowy ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne, a także buduje odporność organizmu. Jest też bogaty w witaminy i minerały: magnes, potas, żelazo i wapń. Mimo że zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, nie podnosi poziomu złego cholesterolu.
Olej ten posiada wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia a nawet do smarowania na chleb.
Olej ten posiada wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia a nawet do smarowania na chleb.
Olej lniany __________________________
Cenne źródło tłuszczy omega-3 i omega-6! Dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu i jest pomocny w zwalczaniu depresji. U mężczyzn pomaga zapobiegać łysieniu. Ponadto chroni przed nowotworami i wspomaga utratę tkanki tłuszczowej. Niestety, jest on bardzo podatny na utlenianie przez co najlepiej jest go spożyć do 2 tygodni od otwarcia butelki.
Olej z pestek dyni _______________________
Ten charakterystyczny, ciemnozielono-brunatny olej o niesamowitym, lekko orzechowym smaku, nie podlega nigdy utlenianiu.
Zawiera 80% kwasów tłuszczowych (Omega-9, Omega-3 i Omega-6), witaminy, beta-karoten, minerały oraz substancje odżywcze). Stosuje się go do leczenia miażdżycy, schorzeń dróg moczowych, regulacji zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Ma szerokie zastosowanie też w kosmetyce, zwłaszcza dla cery wrażliwej i suchej. Dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Używany jest również przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, w kremach i peelingach.
Jest idealny do spożycia na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw.
Zawiera 80% kwasów tłuszczowych (Omega-9, Omega-3 i Omega-6), witaminy, beta-karoten, minerały oraz substancje odżywcze). Stosuje się go do leczenia miażdżycy, schorzeń dróg moczowych, regulacji zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Ma szerokie zastosowanie też w kosmetyce, zwłaszcza dla cery wrażliwej i suchej. Dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Używany jest również przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, w kremach i peelingach.
Jest idealny do spożycia na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw.
Oliwa z oliwek __________________
Zawiera najwięcej jednonienasyconego kwasu oleinowego (Omega-9), który chroni przed chorobą wieńcową i miażdżycą, a także witaminy A, E i D. Ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego (70%, a więc co najmniej trzykrotnie więcej niż inne oleje) oraz antyutleniacze, można ją stosować do smażenia, ale tylko płytkiego i krótkotrwałego. Doskonale sprawdza się także jako składnik maseczek do twarzy i włosów.
Olej z pestek winogron __________________
Olej ten ma dobroczynny wpływ na nasze serce i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Obfituje w witaminy A i E, świetnie nadaje się do sałatek, sosów i do gotowania. Nie należy go używać do smażenia.
Olej z awokado ____________________
To jeden z najlepszych olejów dla osób ze schorzeniami serca, ponieważ zawiera m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9, które obniżają poziom cholesterolu. Olej ten wspomaga także naszą pamięć i koncentrację i opóźnia procesy starzenia komórek. Nie poleca się go do smażenia.
Olej z orzechów włoskich _______________
Jak wiemy, orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich orzechów. Także olej z orzechów włoskich jest zdrowy ponieważ jest skarbnicą witaminy E i przedłuża naszą młodość. Znany jest także z właściwości wspomagających pracę mózgu i usprawniających intelekt. Jest naprawdę świetny! Nie nadaje się jednak do smażenia.
Olej z orzechów brazylijskich ______________
To prawdziwe bogactwo niskonasyconych kwasów tłuszczowych! Olej z orzechów zapobiega chorobom układu krążenia, poprawia odporność i działa anty-nowotworowo. Nie nadaje się jednak do smażenia.
Olej rzepakowy __________________
Olej rzepakowy to bardzo zdrowy a prawdopodobnie nawet najzdrowszy.
Olej rzepakowy należy także do tych olejów, które nadają się zarówno do smażenia jak do gotowania i jedzenia bez żadnej obróbki, np. w formie dodatku do sosów i sałatek.
Olej rzepakowy należy także do tych olejów, które nadają się zarówno do smażenia jak do gotowania i jedzenia bez żadnej obróbki, np. w formie dodatku do sosów i sałatek.
Olej sojowy ______________
Pomaga zachować sprawność umysłu i poprawia pracę wątroby. Jest świetny do sałatek, sosów, gotowania i krótkiego smażenia.
Olej słonecznikowy _____________
Co ciekawe, zawiera on bardzo dużo witaminy E -więcej niż oliwa. Jest świetny do sałatek, sosów, gotowania i duszenia, ale nie do smażenia.
Olej z Wiesiołka __________________
Sekret niezwykle cennych właściwości oleju z wiesiołka ukryte są w dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- kwasu linolowego- LA
- kwasu gamma-linolowego – GLA.
Organizm ludzki nie wytwarza ich sam, przez co musza być dostarczone z pożywieniem.
- kwasu linolowego- LA
- kwasu gamma-linolowego – GLA.
Organizm ludzki nie wytwarza ich sam, przez co musza być dostarczone z pożywieniem.
Pozytywne działanie oleju na różne grupy schorzeń:
miażdżycę
podniesiony poziom cholesterolu
podwyższone ciśnienie krwi
chorobie Raynaud;
cukrzycy;
atopia
bolesność piersi ( mastalgia);
przerost gruczołu krokowego u mężczyzn;
niewydolność wątroby;
uszkodzenia wątroby na skutek alkoholizmu i innych zatruć chemicznych
zmniejszenie odporności
nowotwory;
migreny i bóle głowy;
chroniczne zapalenie spojówek ocznych;
problemy z cukrzycą - usprawnia działanie insuliny;
choroba alkoholowa;
otyłości
podniesiony poziom cholesterolu
podwyższone ciśnienie krwi
chorobie Raynaud;
cukrzycy;
atopia
bolesność piersi ( mastalgia);
przerost gruczołu krokowego u mężczyzn;
niewydolność wątroby;
uszkodzenia wątroby na skutek alkoholizmu i innych zatruć chemicznych
zmniejszenie odporności
nowotwory;
migreny i bóle głowy;
chroniczne zapalenie spojówek ocznych;
problemy z cukrzycą - usprawnia działanie insuliny;
choroba alkoholowa;
otyłości
Wśród olejów nierafinowanych możemy tez spotkać:
sezamowy, arachidowy, a także mniej znane: z ostropestu, z czarnuszki, z orzechów włoskich i laskowych, z pestek moreli, amarantusa, z kiełków pszenicy, z konopi, a nawet z maku czy z nasion kopru! One wszystkie mają drogocenne, prozdrowotne właściwości, choć nierzadko też specyficzny smak. Nadają się tylko do spożywania na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz