sobota, 5 grudnia 2015

129 ________ Różnica między mlekiem pasteryzowanym a UHT
---------------------------------------------------------------
UHT – ten skrót oznacza „ultra high temperature processing”, innymi słowy sterylizację mleka pod wpływem bardzo wysokiej temperatury, na ogół 120-135 stopni, przez kilka sekund.
Następnie takie mleko podlega natychmiastowemu schłodzeniu do temperatury pokojowej. W ten sposób giną wszelkie bakterie – zarówno też szkodliwe dla zdrowia, roznoszące np. salmonellę czy gronkowca, jak i prozdrowotne bakterie mlekowe.
„Uchate” traci też w stosunku do mleka „prosto od krowy” witaminy z grupy B, witaminę C i kwas foliowy.
Co więcej, podgrzewanie mleka w tak wysokiej temperaturze sprawia, że kazeina (białko mleka) ulega daleko idącej denaturacji, na skutek czego zawarty w niej wapń ulega wytrąceniu i trzeba go uzupełniać sztucznie chlorkiem wapnia (to dlatego z mleka w kartonach zniknął napis, że zawiera wapń).
Mleko UHT można przechowywać poza lodówką bardzo długi okres czasu – jednak już po otwarciu trzeba go spożyć w ciągu 48 godzin, podobnie jak to pasteryzowane.
Pasteryzacja to proces podgrzewania mleka w temperaturze 75-90 stopni przez 15 sekund.
Proces ten służy eliminacji aktywności enzymów peroksydazy i katalazy, a tym samym niszczeniu produkujących je drobnoustrojów.
Metoda ta nie jest jednak stuprocentowo skuteczna, co więcej, ogrzewanie mleka w takiej temperaturze sprawia, że jego termin ważności nie jest tak długi, jak przy mleku „uchatym”, stąd należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu najczęściej doby lub dwóch po otwarciu.
Jeśli, nie potrafimy zrezygnować z mleka, i nie mamy dostępu do sprawdzonych źródeł tego "prosto od krowy", sięgajmy po mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze, najlepiej tłuste, 3,2%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz