środa, 11 lipca 2018

406 ____ KURKUMA _____ CZĘŚĆ 1

W kuchni, ja nie używam.
Jagnięciny nie jadam, do ryby mi szkoda, ryby oczywiście
a po drugie barwi tak intensywnie, że wolę nie.
Nie mam zamiaru wywołać dyskusji , która kurkuma jest dobra a która zła.
Uważam , że ta , która rośnie w Chinach na pewno nie jest
dobra, ze względu na zanieczyszczona metalami ciężkimi w tym kraju.
Czym dalej tym lepsza, więc powiedzmy z Sri Lanki.
Wg wszelakich uniwersytetów medycznych na świecie zalecane
dzienne dawki kurkumy przedstawiaja sie j.n.
Korzeń: 1,5 – 3 g na dobę
Suszony, sproszkowany korzeń: 1 – 3 g na dobę
Kapsułki zawierające proszek (kurkumina): 400 – 600 mg, 3 razy dziennie
Płynny ekstrakt (1: 1) 30 – 90 kropli dziennie
Nalewka (1: 2): 15 – 30 kropli, 4 razy dziennie.
Jak napisałam wyżej kurkuma ma niesamowite właściwości lecznicze,począwszy od antybiotycznych po przez antywirusowe, przeciwzapalne na przeciw - utleniających kończąc.

I tak:

______ wspomaga pracę wątroby

______ wzmacnia odporność

______ chroni serce

________ Przeciwnowotworowe działanie kurkumy ______

Mimo że prozdrowotne właściwości kurkumy są nie
do przecenienia, prawdopodobnie stosowana przez
dłuższy czas i w dużych dawkach, może podrażniać
błonę śluzową żołądka i jelit.
Ale, mądrzy tego świata jeszcze nad tym pracują.
Wiadome jest natomiast, że kobiety w ciąży
powinny zrezygnować ze stosowania i spozywania tej
przyprawy.

CDN .......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz