335 _______ ZAPAMIĘTAJ, BY NIE ŁĄCZYĆ ZE SOBĄ ________
1/ _______ Nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem, _______
zawarty w zielonym ogórku enzym utlenia witaminę C, w którą bogaty jest pomidor. Taki sam efekt mamy, gdy połączymy ogórka z papryką, cebulą, cykorią, sałatą lub natką pietruszki.
1/ _______ Nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem, _______
zawarty w zielonym ogórku enzym utlenia witaminę C, w którą bogaty jest pomidor. Taki sam efekt mamy, gdy połączymy ogórka z papryką, cebulą, cykorią, sałatą lub natką pietruszki.
2/ _______ Nie wolno łączyć pomidora z twarogiem. _______
Zawiera on silnie działające kwasy, które wchodzą z zawartymi w białym serze jonami wapnia w reakcję. Efektem takiego połączenia są nierozpuszczalne kryształki, mogą one odkładać się w stawach, czego skutkiem jest ból podczas poruszania się.
3/ _______ Nie wolno łączyć liściastej herbaty z cytryną.______
liście herbaty zawierają jony glinu, które łącząc się z sokiem cytrynowym wytwarzają związek zwany cytrynianem glinu. Odkłada się on w mózgu i może zwiększyć ryzyko zachorowania na Alzheimera
4/ ______ Nie wolno łączyć herbaty z ciastem drożdżowym,______
ponieważ ogranicza ona wchłanianie witaminy B1, która zawiera się w drożdżach. Witamina ta ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy.
5/ _______ Nie wolno łączyć mięsa z czerwonym winem._______
Składniki, które zawiera czerwone wino ograniczają wchłanianie żelaza, w które bogate jest mięso.
6/ _______ Nie powinno się łączyć ryby z olejem _______
ryba jest bogata w kwasy omega-3, natomiast olej w kwasy omega-6. Wzajemne spotkanie tych kwasów ogranicza działanie drugiego.
7/ ______ Nie wolno łączyć warzyw kapuścianych z rybami.______
szczególnie ryby morskie są bogatym źródłem jodu. Związki zawarte np. w kalafiorze, brokułach wiążą jod i ograniczają jego wchłanianie przez nasz organizm.
8/ ______ Nigdy nie należy łączyć kawy lub herbaty z nabiałem.___
Oba napoje zawierają kwas szczawiowy, który reaguje z wapniem. Produktem tej reakcji są szczawiany, które najczęściej odkładają się w moczowodach w postaci kamienia.
Zawiera on silnie działające kwasy, które wchodzą z zawartymi w białym serze jonami wapnia w reakcję. Efektem takiego połączenia są nierozpuszczalne kryształki, mogą one odkładać się w stawach, czego skutkiem jest ból podczas poruszania się.
3/ _______ Nie wolno łączyć liściastej herbaty z cytryną.______
liście herbaty zawierają jony glinu, które łącząc się z sokiem cytrynowym wytwarzają związek zwany cytrynianem glinu. Odkłada się on w mózgu i może zwiększyć ryzyko zachorowania na Alzheimera
4/ ______ Nie wolno łączyć herbaty z ciastem drożdżowym,______
ponieważ ogranicza ona wchłanianie witaminy B1, która zawiera się w drożdżach. Witamina ta ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy.
5/ _______ Nie wolno łączyć mięsa z czerwonym winem._______
Składniki, które zawiera czerwone wino ograniczają wchłanianie żelaza, w które bogate jest mięso.
6/ _______ Nie powinno się łączyć ryby z olejem _______
ryba jest bogata w kwasy omega-3, natomiast olej w kwasy omega-6. Wzajemne spotkanie tych kwasów ogranicza działanie drugiego.
7/ ______ Nie wolno łączyć warzyw kapuścianych z rybami.______
szczególnie ryby morskie są bogatym źródłem jodu. Związki zawarte np. w kalafiorze, brokułach wiążą jod i ograniczają jego wchłanianie przez nasz organizm.
8/ ______ Nigdy nie należy łączyć kawy lub herbaty z nabiałem.___
Oba napoje zawierają kwas szczawiowy, który reaguje z wapniem. Produktem tej reakcji są szczawiany, które najczęściej odkładają się w moczowodach w postaci kamienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz