piątek, 17 czerwca 2016

303 ________ Kataplazmy_________


Starsi uczestnicy grupy na pewno wiedzą co to jest, ale
chcę zapoznać młodszych, bo temat jest bardzo przydatny.
Kataplazmy to fachowa nazwa gorących okładów z produktów
spożywczych, ziół lub leków roślinnych, od wieków stosowanych
z dobrym skutkiem w medycynie ludowej.


KATAPLAZMY wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych
stawów i mięśni, przykurczy, zapaleń zatok, ślinianek,
oskrzeli, infekcji ropnych, stłuczeń, a także chorób skórnych
takich jak czyraki czy opuchlizny.
Mają one postać gorącej papki przygotowanej z utartych i nagrzanych składników leczniczych.


Sporządzanie i stosowanie kataplazmów:

Kataplazm lniany/chmielowy_________
Zmielić tyle siemienia/chmielu, ile potrzeba do obłożenia bolącej części ciała.
Następnie gotować je około kwadransa w wodzie lub mleku.
Można też dodać oleje roślinne i ocet winny oraz wodę spod gotowanych makówek, ale tylko dla dorosłych i w razie silnych bólów,
Tak przygotowaną papkę umieszczamy w małym lnianym woreczku i przykładamy w chore miejsce na około pół godziny, dodatkowo okrywając się wełnianym swetrem.
Kataplazm pomaga na ból, opuchliznę, a lniany dodatkowo przyspiesza proces ropienia.
Kataplazm cebulowy ________
Siekamy drobno trzy duże cebule, dodajemy stołową łyżkę,
soli i odrobinę mąki. Rozcieńczamy małą ilością wody by uzyskać papkę.
Wkładamy do torebki płóciennej i przykładamy w chore miejsce na kilka godzin.
Staramy się w tym czasie odpoczywać i nie podejmować
aktywności ruchowej. Kataplazm cebulowy działa
przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, przyspiesza gojenie
się skóry i proces ropienia.
Kataplazm z ziemniaków _________
To najpopularniejszy z kataplazmów. Ziemniaki bardzo
dobrze trzymają ciepło, a wykonuje się z nich okłady
w przypadku zapaleń oskrzeli i gardła oraz stawów i skóry.
Aby prawidłowo zrobić kataplazm ziemniaczany, należy
ugotować do miękkości ziemniaki w mundurkach.
Następnie ubijamy je na miazgę, umieszczamy w lnianym
woreczku lub kawałku lnianej tkaniny. Przykładamy
na kilka godzin do chorego miejsca i obwijamy wełnianym
swetrem lub szalem.
Kataplazm z kozieradki ________
1 łyżkę stołową sproszkowanej kozieradki
(zioło dostępne w aptekach) zalewa się w garnku wodą,
miesza aż do powstania kleistej, gęstej papki.
Papkę gotuje się cały czas mieszając. Gotowaną, lekko
ochłodzoną substancję należy rozprowadzić na kawałku
płótna. Sporządzony w ten sposób okład nakłada się na
chore miejsce i owija wełnianym szalem. Należy zwrócić
uwagę, aby ręcznik i okład przylegały mocno do ciała i
nie były pofałdowane. Okład powinien pozostać na skórze
aż do pełnego ochłodzenia. Okłady takie należy stosować
3-4 razy dziennie.
Kataplazm z kapusty ________
Liście kapusty rozgotować w ­niewielkiej ilości wody, do której wkłada się także dwie pokrojone cebule oraz łyżkę otrąb. Całość gotuje się przez 20 minut aż do powstania papki. Kiedy lekko przestygnie, rozsmarowujemy ją na szmatce lnianej i przykładamy na bolący staw. Kompres nakrywamy ciepłym szalem lub ręcznikiem i trzymamy tak około 20 minut aż do wystygnięcia. Procedurę powtarzamy 3–4 razy dziennie.
Kataplazm z gorczycy ___________
Do dwóch łyżek stołowych zmielonej białej gorczycy dodajemy dwie łyżki mąki pszennej i mieszamy z niewielką ilością zimnej wody aż powstanie jednorodna masa. Rozprowadzamy ją na dużym kawałku gazy lub na cienkim ręczniku i przykładamy do ciała, nakrywając ciepłym kocem lub ręcznikiem. Trzymamy okład tak długo, aż skóra pod nim zrobi się czerwona. Obmywamy ją wówczas chłodną wodą i delikatnie smarujemy oliwą z oliwek.
Jest szczególnie pomocne w leczeniu stanów chorobowych dróg oddechowych. Będą świetną terapią pomocniczą podczas zapalenia płuc, zapalenia oskrzeli i innych niedomagań naszego układu oddechowego.
Kataplazm z korzeni chrzanu ________
Ucieramy na tarce kilka korzeni chrzanu. Do przecieru dodajemy takie same ilości mąki, soli i octu. Mieszamy w celu otrzymania jednorodnej masy. Czas utrzymywania na skórze takiego kataplazmu powinien trwać 1–2 godziny w przypadku dzieci, 2–5 godzin w przypadku osób dorosłych. Po jego zdjęciu kładziemy w to samo miejsce kompres z zimnego wywaru z siana.
Kataplazm gorącej soli kamiennej _________
Ten „suchy” kataplazm ma zastosowanie podczas bólu brzucha oraz zapalenia pęcherza moczowego, a także innych dolegliwości wymagających wygrzewania chorych miejsc. Dlatego przyniesie ulgę także podczas doskwierających nam bólów krzyżowych oraz zapalenia korzonków itp.
Do nieemaliowanego garnka wsypujemy 1/2 kg soli i mocno ją podgrzewamy (oczywiście bez wody). Następnie gorącą sól wsypujemy do lnianego lub bawełnianego woreczka i zawiązujemy go. Aby uniknąć poparzenia, w miejscu okładu kładziemy kilka warstw ręcznika, które będziemy usuwać w miarę stygnięcia woreczka. Zabieg jest zakończony, kiedy bezpośrednio na skórze pozostaje nam ostygnięty woreczek. Jednej porcji soli można użyć wielokrotnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz