sobota, 13 lutego 2016



255 _______Jak rozpoznać prawdziwy miód? ________


Jeśli nie jesteśmy pewni z jakiego źródła pochodzi miód,który chcemy
kupić, to umiejętność sprawdzenia jego jakości może okazać się bardzo przydatna.


1______ W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,5 kg miodu.

2______Do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu, jeśli będzie rozpuszczał się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie, to masz pewność,że miód jest dobrej jakości.

Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.

3______.Nabierz miód na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem lej go na talerzyk.
Jeśli ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek,
to jest to miód naturalny.

Konsystencja sztucznego miodu będzie jednolita, bez żadnych grudek a miód rozleje się po talerzu.

4_______.Dobrze przechowywany miód może stać nawet rok, ale już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować.
Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie.
Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani leczniczych.

Czas potrzebny do zbrylenia zależy od rodzaju miodu.

Sztuczne miody nie krystalizują się - jest to jedna z metod na sprawdzenie jakości produktu.

WAŻNE _________________________

Jeśli chcesz, żeby miód zmienił stan skupienia na ciekły,
możesz go podgrzać, wkładając słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą
i mieszając drewnianą łopatką.
Temperatura wody nie powinna przekraczać 25 stopni C.
Miód po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 st. C traci swoje właściwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz