255 _______Jak rozpoznać prawdziwy miód? ________
Jeśli nie jesteśmy pewni z jakiego źródła pochodzi miód,który chcemy
kupić, to umiejętność sprawdzenia jego jakości może okazać się bardzo przydatna.
kupić, to umiejętność sprawdzenia jego jakości może okazać się bardzo przydatna.
1______ W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,5 kg miodu.
2______Do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu, jeśli będzie rozpuszczał się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie, to masz pewność,że miód jest dobrej jakości.
Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.
3______.Nabierz miód na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem lej go na talerzyk.
Jeśli ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek,
to jest to miód naturalny.
Jeśli ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek,
to jest to miód naturalny.
Konsystencja sztucznego miodu będzie jednolita, bez żadnych grudek a miód rozleje się po talerzu.
4_______.Dobrze przechowywany miód może stać nawet rok, ale już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować.
Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie.
Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani leczniczych.
Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie.
Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani leczniczych.
Czas potrzebny do zbrylenia zależy od rodzaju miodu.
Sztuczne miody nie krystalizują się - jest to jedna z metod na sprawdzenie jakości produktu.
WAŻNE _________________________
Jeśli chcesz, żeby miód zmienił stan skupienia na ciekły,
możesz go podgrzać, wkładając słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą
i mieszając drewnianą łopatką.
Temperatura wody nie powinna przekraczać 25 stopni C.
Miód po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 st. C traci swoje właściwości.
możesz go podgrzać, wkładając słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą
i mieszając drewnianą łopatką.
Temperatura wody nie powinna przekraczać 25 stopni C.
Miód po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 st. C traci swoje właściwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz