252 ______ ZŁOTE MLEKO _______
na przeziębienie, odporność, dobry
sen i ...... depresję. zwalcza infekcje,
usuwa śluz " smaruje stawy"
na przeziębienie, odporność, dobry
sen i ...... depresję. zwalcza infekcje,
usuwa śluz " smaruje stawy"
Oprócz w/w korzyści zdrowotnych złote mleko po prostu rewelacyjnie smakuje.
SKŁADNIKI:
• 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była zwietrzała)
• 1/2 szklanki wody
• Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)
• 1/2 szklanki wody
• Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)
I. Przygotowanie bazy czyli pasty z kurkumy, którą możesz w każdej chwili wykorzystać do kolejnych porcji złotego mleka, lemoniady czy herbaty.
Do przygotowania pasty będziesz potrzebować:
• 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była
zwietrzała )
• 1/2 szklanki wody
zwietrzała )
• 1/2 szklanki wody
Kurkumę i wodę podgrzewać 5-8 minut na średnim ogniu mieszając drewniana łyżką (nie doprowadzić do zagotowania), Kiedy przybierze konsystencje pasty, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce
II.Przygotowanie napoju na bazie pasty z kurkumy, mleka i przypraw.
W szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę pasty (najlepiej zacząć od 1 łyżeczki), można dosłodzić miodem.
Można również wzbogacić przyprawami :
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub 1 łyżeczka startego świeżego kłącza)
1 pałka cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
4-5 strączków kardamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
4-5 goździków
1 łyżeczka miodu/ stewii lub innej substancji słodzącej:)
szczypta pieprzu (zwiększa przyswajalność kurkumy) i soli
1/2 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
1 pałka cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
4-5 strączków kardamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
4-5 goździków
1 łyżeczka miodu/ stewii lub innej substancji słodzącej:)
szczypta pieprzu (zwiększa przyswajalność kurkumy) i soli
1/2 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
Ale to już jest sprawa gustu i smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz