sobota, 5 grudnia 2015

99 _________ Domowe chipsy jabłkowe
-------------------------------
Chipsy jabłkowe można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, jednak można je zrobić również samemu:
____ Jabłka myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Następnie kroimy w cienkie okrągłe plastry (2-3mm) i wycinamy gniazda nasienne.
____ Aby jabłka nie ściemniały możemy je moczyć w soku cytryny z odrobiną soli przez 15 minut.
____ Aby jabłka nie traciły witaminy C możesz je również namoczyć w soku porzeczkowym
Jeśli lubisz słodycze wówczas zagotuj szklankę wody ze szklanką cukru cały czas mieszając. Ściągnij syrop z ognia i zalej nim plasterki jabłka. Mocz jabłka w syropie kilka godzin lub nawet całą noc.
____ Do suszenia jabłek najlepiej użyć sitek suszarki, jednak może być również blacha. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem układamy pojedynczą warstwę plastrów jabłek. Przed pieczeniem posyp jabłka cynamonem.
_____ Jabłka susz w piekarniku rozgrzanym do 70 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach, tak długo, aż staną się sztywne (kilka godzin). Następnie zwiększ temperaturę do 100 C i susz je kolejną godzinę, uważając, aby się nie przypaliły.
____ Szybsza metoda suszenia jabłek: Plasterki jabłka włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz 20-30 min. Jabłka na początku będą miękkie, jednak kiedy całkiem wystygną staną się bardziej chrupkie.
____ Po ususzeniu jabłek włóż je do hermetycznego pojemnika i przechowuj w suchym miejscu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz