82 ______ Domowa przyprawa nie tylko do piernika _______________
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
Przepis 1.___
kardamon, pieprz , cynamon, goździki , kolendrę, gałkę ,muszkatołową , anyż gwiaździsty , koper włoski, ziele angielskie i suszoną skórkę imbiru.
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy, zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.
Przepis 2. ___
50 g kory cynamonu
20 g suszonego imbiru
15 g goździków, całych
15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu*
5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie
20 g suszonego imbiru
15 g goździków, całych
15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu*
5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie
Wykonanie j.w.
Przepis 3. ___
po 20g :
ziela ang.
gałki muszkatołowej
kminku
goździków
kopru włoskiego
cynamonu
płaska łyżeczka pieprzu mielonego
2 kopiaste łyżeczki stołowe mąki ziemniaczanej
Zemleć składniki, na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
gałki muszkatołowej
kminku
goździków
kopru włoskiego
cynamonu
płaska łyżeczka pieprzu mielonego
2 kopiaste łyżeczki stołowe mąki ziemniaczanej
Zemleć składniki, na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
antyoksydacyjna bomba piernikowej przyprawy ____
- suszona skórka z umytej w sodzie, dobrze wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem 1/2 cytryny + 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej na drobnej tarce
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kolorowego, zmielonego pieprzu / może byc czarny/
- odrobina anyżu
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej na drobnej tarce
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kolorowego, zmielonego pieprzu / może byc czarny/
- odrobina anyżu
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Wszystko mielimy bardzo dokładnie na drobny proszek.
Używamy ja inne przyprawy do piernika.
Używamy ja inne przyprawy do piernika.
____ piernikowa herbatka ____szczypta przyprawy zalana wrzątkiem daje aromatyczny , rozgrzewający napój .
____ masło piernikowe ____ przyprawa do piernika zamknięta w oleju kokosowym może być długo przechowywana i nie straci aromatu.
____mazidło przeciwbólowe ____ masło piernikowe+ 2 części gałki muszkatołowej + chili. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz