sobota, 5 grudnia 2015

57 ______ OCET JABŁKOWY ___________ co warto wiedzieć c.d.
---------------------------------------------------------------------
2 m-ce temu zamieściłam post n.t. octu jabłkowego; przepis na wykonanie oraz kilka receptur dot.spożywania.
Dziś jeszcze kilka słów , co warto wiedzieć w tym temacie.
OCET JABŁKOWY TO ŹRÓDŁO WITAMIN:
- A
- B1
- B2
- B6
- C
- E
- P
- BETA KAROTENU
- ŻELAZA
- POTASU
- FLUORU
- CHLORU
- MIEDZI
- WAPNIA
- MAGNEZY
- SODU
- FOSFORU
- KRZEMU
OCET JABŁKOWY PRODUKOWANY JEST Z SOKU LUB MOSZCZU JABŁKOWEGO.
IM ODMIANA JABŁEK JEST SOCZYSTSZA I SŁODSZA TYM POZYSKANY OCET MOCNIEJSZY, GDYŻ PROCES FERMENTACJI UZALEŻNIONY JEST OD WYSOKOŚCI ZAWARTEGO W JABŁKACH CUKRU.
OCET JABŁKOWY NIE POWINIEN JEDNAK PRZEKROCZYĆ WARTOŚCI 7% ZAWARTEGO W NIM ALKOHOLU.
TAK JAK OWOC, OCET JABŁKOWY POSIADA BOGATE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE, DZIĘKI ZAWARTYM W NIM ZWIĄZKOM MINERALNYM, ENZYMOM I AMINOKWASOM UZUPEŁNIA SKŁADNIKI BIORĄCE CZYNNY UDZIAŁ WE WSZYSTKICH PROCESACH ŻYCIOWYCH JEST ŹRÓDŁEM PEKTYNY I BIOFLAWONOIDÓW WSPOMAGAJĄCYCH PRACĘ NACZYŃ KRWIONOŚNYCH PEKTYNA Z KOLEI OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU I ZAPOBIEGA ZMIANOM MIAŻDŻYCOWYM.
OCET JABŁKOWY SKUTECZNIE POWSTRZYMUJE SZKODLIWE DZIAŁANIE WOLNYCH RODNIKÓW, TYM SAMYM OPÓŹNIA PROCES STARZENIA, KORZYSTNIE WPŁYWA NA SERCE ORAZ UKŁAD IMMUNOLOGICZNY.
OCET JABŁKOWY ZAWIERA RÓWNIEŻ CENNY DLA ZDROWIA POTAS, JEGO NIEDOBÓR W ORGANIZMIE MOŻE NIEKORZYSTNIE WPŁYWAĆ NIE TYKO NA NASZE SAMOPOCZUCIE PSYCHOFIZYCZNE, MOŻE TAKŻE PROWADZIĆ DO ZBURZEŃ PRACY SERCA.
WARTO PAMIĘTAĆ: OCET JABŁKOWY (ZAWARTY W NIM KWAS OCTOWY) JEST WROGIEM BAKTERII I DROBNOUSTROJÓW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz