32 _______ Praktyczne porady w kuchni część 5
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
___Zupę i sos możesz zagęścić żółtkiem, delikatnie rozprowadź je z odrobiną gorącego wywaru i dodaj do zupy.
___Knedle, pierogi nie przywrą do dna, jeśli do wody dodasz mąkę pszenną (łyżeczka na litr wody).
___Twarde masło wyjęte prosto z lodówki szybko zmięknie, gdy na chwilę przykryjesz je gorącym garnkiem.
___Aby twaróg lub biały ser długo był świeży i nie kwaśniał, przechowuj go w lodówce w lnianej lub bawełnianej serwetce zmoczonej w osolonej wodzie.
___Cebula usmaży się w krótszym czasie, jeśli od razu się ją osoli.
___Do wody w której gotujesz makaron zamiast soli dodaj kostkę rosołową. Dzięki temu makaron zyska lepszy smak i złoty kolor.
___Przewiędłą zieloną sałatę szybko odświeżysz, zanurzając ją na kilka minut do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny.
___Wędlina jeśli jest zbyt wyschnięta pokroić w cienkie plasterki, zalać mlekiem, a po 10 min oczyścić.
___Lekko zeschnięte pieczywo błyskawicznie odświeżysz na parze, do garnka z gotująca się wodą włóż na 3 minuty durszlak z ułożonym na nim pieczywem i przykryj pokrywką.
___Natki pietruszki nie przechowuj w pobliżu pomidorów, bo w ich towarzystwie błyskawicznie żółknie.
___Kalafior nie straci białej barwy w czasie gotowania, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem mleka.
___Szczypta soli odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
___Gorący tłuszcz na którym smażysz mięso, nie będzie pryskał, jeśli wrzucisz do niego kawałek chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz