192 ______ Domowe sposoby na zaparcia ______
______ Śliwki suszone ______ Zawierają 7 razy więcej błonnika niż śliwki surowe (aż 10 g w 100 g), dzięki czemu skuteczniej regulują perystaltykę jelit. Aby się o tym przekonać, wystarczy zjeść rano kilka suszonych śliwek namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie. Można także wypić kompot z rozgotowanych lub rozmoczonych śliwek suszonych.
_____ Kefiry i maślanki _____ fermentowane produkty mleczne (np. maślanki, kefiry jogurty), gdyż zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie jelit.
______ Siemię lniane _____ fermentowane produkty mleczne (np. maślanki, kefiry jogurty), gdyż zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Wsyp 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego do szklanki z ciepłą wodą i pozostaw na 2-3 godziny. Wypij specyfik przed snem. Wypróżnienie następnego ranka gwarantowane.
Wsyp 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego do szklanki z ciepłą wodą i pozostaw na 2-3 godziny. Wypij specyfik przed snem. Wypróżnienie następnego ranka gwarantowane.
_____ rodzynki, daktyle lub figi ______ Perystaltykę jelit wzmagają nie tylko śliwki, lecz także rodzynki, daktyle i figi. Jednak ich nadmiar może powodować wzdęcia, stąd nie powinny na stałe zagościć w menu osób z problemami trawiennymi.
_____ kawa ______ Właściwości przeczyszczające ma także kawa. Wypicie jej z samego rana powinno pomóc pozbyć się problemu.
_____ Olej słonecznikowy _____ Wystarczy wypić łyżkę przed obiadem.
_____ Zioła _____ Po łyżce kwiatów śliwy i pączków brzozy, 2 łyżki mielonych nasion pietruszki zalej wieczorem 2 szklankami wrzątku. Zostaw pod przykryciem do rana. Szklankę naparu pij przed śniadaniem, drugą wieczorem przed snem.
_____ Kiszona kapusta _____ W domowym leczeniu przewlekłych zaparć pomocne są kiszonki, szczególnie kiszona kapusta, która zawiera duże ilości błonnika. Swój smak zawdzięczająca fermentacji, w której biorą udział żywe kultury bakterii. W naszym organizmie poprawiają one trawienie i dostarczają witamin z grupy B. Kiedy myślimy o oczyszczeniu, skorzystajmy również kuracji sokiem z kiszonej kapusty. Warto wypijać szklankę napoju raz dziennie na czczo.
______ Jabłka _____ Przy lekkich zaparciach, utrzymujących się 3-4 dni, pomocne mogą się okazać np. soki lub przetwory czy jabłek, które zawierają duże ilości błonnika.
_____ Buraki ______Warto je jeść, gdy czujemy bóle brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, dokuczliwe skurcze jelit, nudności oraz zaparcia. Buraki mają działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Są bogate w ułatwiający trawienie błonnik. Niektórzy zalecają specjalną miksturę, która ma działać cuda w przewodzie pokarmowym. Oto przepis: buraka trzemy na drobnej tarce i dodajemy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość mieszamy ze sobą i jemy na czczo. Po kilku dniach zaparcia mijają.
_____ Kasze _____
Przy planowaniu diety nie należy koncentrować się tylko na wybranych warzywach czy owocach. W diecie wspomagającej wypróżnianie się, równie ważne są np. kasze. Bogate są przede wszystkim w błonnik pokarmowy, zawierający w swym składzie m.in. celulozę, hemicelulozy, ligniny. Te składniki błonnika usuwają zaparcia, obniżają przyrost masy ciała i zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy. Aby korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie, należy spożywać od 25 do 30 g błonnika dzienni
Przy planowaniu diety nie należy koncentrować się tylko na wybranych warzywach czy owocach. W diecie wspomagającej wypróżnianie się, równie ważne są np. kasze. Bogate są przede wszystkim w błonnik pokarmowy, zawierający w swym składzie m.in. celulozę, hemicelulozy, ligniny. Te składniki błonnika usuwają zaparcia, obniżają przyrost masy ciała i zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy. Aby korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie, należy spożywać od 25 do 30 g błonnika dzienni
______ Truskawki _____ są źródłem bromeliny – enzymu, który ułatwia trawienie. Poleca się je nawet osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Obfitują w błonnik pokarmowy - niezbędny składnik zdrowej diety, który reguluje właściwą pracę przewodu pokarmowego oraz ułatwia wydalanie toksyn. Mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne, a poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają również odtruwają i oczyszczają.
_____ Ostropest plamisty _____ Jego ziarna to oczywiste źródło błonnika, ale także sylimaryny, czyli naturalnej substancji wybitnie regenerującej miąższ wątrobowy (na bazie ostropestu produkowanych jest wiele popularnych leków na wątrobę np. Sylimarol). Tymczasem sprawniejsza wątroba to mniej toksyn w organizmie m.in. we krwi, a czystsza krew to silniejsze naczynia krwionośne, mniej podatne na deformacje wywołane silnym parciem, czyli żylaki i hemoroidy często idące w parze z zaparciami. Także dodawanie nasion ostropestu do potraw ma wielowymiarowy pozytywny wpływ na leczenie zatwardzeń i dolegliwości towarzyszących.
______ kisiel z jagód czarnego bzu. ______ 2 łyżki suszonych jagód czarnego bzu, zalej 1/2 l wrzącej wody, odstaw na godzinę, następnie znowu zagotuj, gotuj rzez 10 minut, przecedź i ponownie zagotuj. Rozprowadź w 1/2 szklanki zimnej wody łyżkę mąki ziemniaczanej, stopniowo wlewaj do gotującego się wywaru, mieszaj dynamicznie, jak kisiel tylko zgęstnieje od razu zdejmij z ognia
Jednodniowa dieta marchewkowa:
Uwaga! Dietę marchewkową możesz stosować raz w tygodniu
W ciągu dnia zjedz 1,5 kg marchwi w 5-7 porcjach. Do każdej porcji dodaj trochę masła lub mleka. Możesz ja chrupać na surowo, utrzeć na tarce i przyprawić sokiem z cytryny, posypać ziołami (i (natka, koperek, bazylia), udusić na odrobinie tłuszczu, ugotować.
Uwaga! Podczas stosowania diety musisz wypić dodatkowo 2 l soku marchewkowego (świeżo wyciśniętego) + 5 szklanek niegazowanej wody mineralnej lub herbaty owocowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz