sobota, 5 grudnia 2015

127 ______ Porady piekarniczo - cukiernicze część 2
---------------------------------------------------
1 ______________
Ciasto powinno się mieszać cały czas w jednym kierunku, inaczej może źle wyrosnąć lub nawet nie dopiec się do końca.
2 ______________
Jeśli świeżo upieczony biszkopt pęka, możemy go uratować używając białka jaja kurzego jako kleju. Smarujemy obie części rozbełtanym białkiem, przyciskamy je do siebie i przytrzymujemy przez chwile.
3 _____________
Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blaszkę można włożyć na chwile do lodówki, dzięki czemu ciasto nie wymiesza się z tłuszczem, a po upieczeniu będzie można je łatwo wyjąć.
4 ____________
Robiąc pudding, warto dodać do niego ubitą na sztywno pianę z białek, dzięki temu będzie pulchny i dobrze wyrośnie.
5 ____________
Do ciasta na naleśniki warto dodać nieco oliwy i wody mineralnej, dzięki temu będzie pulchne i mięciutkie.
6 ____________
Jeśli lubimy ciężkie, miękkie gofry, dodajmy do nich tylko mleko, jeśli wolimy chrupiące - zamiast mleka wlejmy do ciasta gazowaną wodę.
7 ____________
Ciasto w tortownicy wyrośnie równo, jeśli brzegi i spód tortownicy będą grubo oprószone mąką. Nie będziemy wtedy też mieć problemów ze zdjęciem pierścienia tortownicy z upieczonego ciasta.
8 ____________
Jeśli chcemy przekroić tort do przełożenia go kremem, najrówniej zrobimy to przy użyciu nitki. Nitkę okręcamy wokół tortu i zaciskamy powoli w pętlę, powstaną wtedy dwa równe płaty.
9 ____________
Jeśli zabrakło ci proszku do pieczenia, jego rolę świetnie spełnią 3-4 łyżki koniaku.
10 ___________
Przed ułożeniem na cieście świeżych owoców, posyp je najpierw bułką tartą lub zmielonymi migdałami, ciasto nie namięknie wtedy sokiem.
11 ___________
Przed włożeniem do pieca szarlotki, przykryj ją natłuszczonym papierem do pieczenia i zdejmij go na kilka minut przed końcem pieczenia. Dzięki takiemu zabiegowi nasze ciasto będzie zachwycało soczystością.
12 ___________
Jeśli twoim problemem jest zbytnie spieczenie ciasta z zewnątrz, a niedopieczony środek, można przykryć je folią do pieczenia, żeby ochronić wierzch.
13 ___________
Aby sernik się nie rozpadał, zaraz po upieczeniu zostaw go do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
14 ____________
Rodzynki oprósz mąką przed wrzuceniem ich do ciasta, wtedy nie opadną podczas pieczenia.
15____________
Jeśli potrzebny ci jest cukier puder, a akurat zabrakło go w domu, możesz w młynku od kawy zmielić cukier kryształ.
16 ___________
Gdy polewę do tortu rozrobisz z odrobiną gorącej wody, będzie się ona łatwiej rozsmarowywać po jego powierzchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz